
#69 Ultraforarbejdet mad
25. januar 2025
Ultraforarbejdet mad er overalt. Også overalt i medierne. Der kan vi læse, at ultraforarbejdet mad spiller en afgørende rolle for hele 32 forskellige sygdomme og lidelser. Og det er ikke kun sodavand, slik og chips, der får skylden: Også fabriksfremstillet fuldkornsbrød, frugtyoghurt og plantefars skal forsages. Men er det virkelig hvad forskningen har fundet? Eller har vi igen at gøre med en forsimpling, der forvirrer mere end den gavner?
I denne episode har Morten besøg af Nikolaj Bach, der tidligere har gæstet “Detox din hjerne”. I løbet af denne ekstra lange episode, kommer de blandt andet ind på:
- Hvorfor det ikke giver mening at skære alle ultraforarbejdede fødevarer over én kam
- Hvordan de mange artikler om emnet muligvis har skabt mere forvirring end forståelse
- Hvorfor skræmmeretorik ikke virker til at få os til at ændre vaner
- Hvordan vi kan kommunikere klart om ernæring og sundhed uden forsimplede kategorier
- Hvad man hellere skal fokusere på end forarbejdning, hvis man vil have et sundt kostmønster
Kilder og andet, nævnt i podcasten:
- Ultra-processed food exposure and adverse health outcomes: umbrella review of epidemiological meta-analyses (2024)
- Ultra-processed foods and cardiovascular disease: analysis of three large US prospective cohorts and a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies (2024)
- Consumption of ultra-processed foods and risk of multimorbidity of cancer and cardiometabolic diseases: a multinational cohort study (2023)
- The effect of ultra-processed very low-energy diets on gut microbiota and metabolic outcomes in individuals with obesity: A systematic literature review (2020)
- Effect of Graphic Warning Labels on Cigarette Packs on US Smokers’ Cognitions and Smoking Behavior After 3 Months (2021)
- Nikolaj Bachs ultraforarbejdede Instagram-opslag
- Hat tip til Stig Ladefoged for dette opslag
Lyt til podcasten her: Apple Podcasts | Spotify | SoundCloud